maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kysyntä vai tarjonta?

SoundFactor, hifi- ja kotiteatterilaitteisiin erikoistunut liike, järjesti monikanavapäivät 9.-10.3.2012. Esillä oli laitteiden lisäksi myös monikanavaista ääntä eli niitä tuotteita, joissa on otettu huomioon myös mahdollinen kotiteatterikuuntelu. Monia mielenkiintoisia keskusteluja käytiin ja aika usein esiin nousi myös esihistorialliselta vaikuttava kysymys: "kumpi tulee ensin, kysyntä vai tarjonta?". Tämä aihe koskettaa tietenkin eniten äänitteiden tuotantopuolta ja toivotaan, että asiaan saataisiin jo lähitulevaisuudessa hieman uutta ryhtiä.

Toisen messupäivän jälkeen sain idean tästä blogista, jossa esiteltäisiin erilaisia monikanavaäänitteitä. Niin uutuuksia, kuin myös vuosien varrella julkaistuja äänitteitä DVD-, SACD- yms. -formaateissa. Paljon hyviä äänitteitä on jo julkaistu monikanavaisena ja Grammy-palkintoakin jaetaan parhaasta surround-miksauksesta. Tarkoituksena olisi tarjota lyhyitä kuvauksia eri levyistä, niin studio- kuin livetallenteitakin ja yli genrerajojen.

Taiteellisen sisällön ruotimiseen keskittynyttä levyarvostelua en tässä kohtaa pidä oleellisena, vaan yritän jakaa äänitteiden teknistä toteutusta jonkinlaisiin "estetiikkalokeroihin". Ensimmäiset kaksi lokeroa on jo muodostunut, koska mielestäni selkeimmin havaittavat koulukuntaerot kuullaan "tilaääneen" tai "monikanavaääneen" nojaavien näkemysten välillä. Väkisinkin oma mielipide sisällöstä nousee esiin, mutta yritän pitää sen mahdollisimman taustalla...

Harrastuksen luonteeseen kuuluu oleellisesti se, että osaa etsiä monikanavaäänitteitä. Asiantuntemus äänitteitä tarjoavissa liikkeissä taitaa olla harvinaista herkkua ja valitettavasti kivijalkamyymälätkin poistuvat katukuvasta kiihtyvällä vauhdilla. Tämä blogi toimikoon vaihtoehtona sille omalle, asiaan vihkiytyneelle kivijalkamyymälälle. Täällä haluan esitellä monikanavaäänitteitä muillekin aiheesta kiinnostuneille ja antaa mahdollisia vihjeitä siitä, mistä noita äänitteitä saattaisi löytyä.

Joitakin myytäviä äänitteitä löytyy vielä varaston nurkasta ja laitan niistä myös listan tänne. Joistakin äänitteistä on valitettavasti tällä hetkellä painokset loppuneet (ympäri maailman), mutta toivotaan tulevaisuuden tuovan tullessaan jotain muutosta tuohon vallitsevaan tilanteeseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti